
- Úvod
- Ovoce a oříšky
- Lyofilizované ovoce
- VitaCup ŠVESTKY půlky lyofilizované 35 g
VitaCup ŠVESTKY půlky lyofilizované 35 g

- Popis výrobku
- Parametry
- Hodnocení 10
- Co ještě dokoupit3
- VitaCup ŠVESTKY půlky lyofilizované 35 gSkladem55 Kč48 Kč bez DPH
Ovoce sušené mrazem obsahuje všechny cenné živiny, vitamíny, minerály i vlákninu. Jediné, čeho bylo během procesu lyofilizace zbaveno, je voda.
Jako čerstvé a bez konzervantů
Lyofilizované ovoce si zachovává barvu, tvar i chuť čerstvých plodů, bez jakýchkoliv přidaných stabilizačních látek nebo dochucovadel. Kromě původní chuti a uchování cenných látek není potřeba při lyofilizaci přidávat žádné konzervanty, cukr nebo olej.
Jelikož v sobě skoro nemá vodu, pak nehrozí znehodnocení ve formě zplesnivění či kvašení, proto je dodáváno v dobře uzavíratelné nádobě. V létě či v zimě si tak můžete pochutnat na sušených malinách, jahodách, višních, borůvkách nebo černém rybízu.
Upozornění
Jakmile navlhne, nelze již uchovávat dlouhodobě.
Výhodou lyofilizace potravin je zachování důležitých vitamínů a minerálů, tvaru, barvy i chuti. Například vitamíny A a C, které se při tradičním způsobu sušení rychle rozpadají, zůstávají při lyofilizaci zachovány (respektive jejich úbytek je spíše mírný), stejně jako vláknina a antioxidanty. Při tomto způsobu konzervace není třeba také používat siřičitany, které mnohdy v tradičně sušeném ovoci můžeme najít.
Jak lyofilizované ovoce chutná?
Mrazem sušené ovoce voní a chutná jako ovoce v původním stavu. Je převážně kyselé, tuhé, často obsahuje i přirozeně se vyskytující zrníčka. Jeho chuť je nestandardní.
- Broskve, jahody, borůvky, mango a ananas mají sladkou chuť.
- Rybíz a ostružiny jsou natolik kyselé, že pro někoho mohou být v tomto stavu až nekonzumovatelné.
- Banán má velmi zvláštní chuť. Toto ovoce není stabilní, snadno navlhne a znehodnotí se, musí se pak rychle spotřebovat.
- Maliny a meruňky mají lehce kyselou příjemnou příchuť.
- Višně byste čekali kyselé, ale není to tak hrozné. Naopak v pozadí ucítíte sladkou chuť.
Kde použít lyofilizované plody?
- součást snídaňové směsi - cereální směsi v kombinaci s mlékem nebo jogurtem, do kaše, pudinku
- ozdoba moučníků
- křupavá svačnka na horách, ve škole, u televize
- ochucení vody, limonády
- zmrzliny, mražené drtě, sorbety
- pečení (kynutá těsta, piškotová těsta, odpalovaná těsta)
- vaření (přesnídávky, polevy, želé)
- alkoholické i nealkoholické nápoje
Co když se ovoce "rozpráší"?
V případě, že se z ovoce stane prášek, nemusíte truchlit. Prášek lze použít do jogurtů, kaší, přímo do těsta na pečení bábovky nebo koláče, je možné ho i rozmixovat s vodou a vypít jako lahodný nápoj nebo instantní čaj. Pokud však prášek zahřejete nebo přelijete vroucí vodou, počítejte s tím, že vitamíny mohou být znehodnoceny.
Jak se lyofilizované ovoce vyrábí?
Lidé dumali, jak získat výhody sušeného ovoce a přitom ho zachovat co nejvíce přirozené – zachovat jeho chuť a tvar. Zjistili, že ovoce nejlépe zachová své vlastnosti, pokud se rychle zamrazí a pak se usuší za nízkého tlaku. Tento proces sušení dostal název lyofilizace. Metoda má tři fáze. Nejprve se vlhký materiál zmrazí a následně se ve dvou krocích suší. Princip je založen na sublimaci zmrzlé vody při nízkém tlaku a teplotě.
Na tento proces se využívá ovoce, které bylo do dvou hodin po sběru šokovým způsobem zmraženo (teplota okolo mínus 30 °C), z důvodu uchovávání všech nutrničních hodnot jako při čerstvě dozrálém ovoci. Následně se suší ve speciální komoře, a to při teplotě mínus 60 °C a při postupném zmenšování tlaku až po vakuum. Výsledný produkt je téměř identický s původní surovinou, takže si zachovává barvu, chuť, aroma, minerály, vitamíny a dokonce i svoji velikost.
Nachází se v něm 98 % sušiny a pouze 2 % vody. Z tohoto důvodu má také velmi nízkou hmotnost - na výrobu 1 kg mrazem sušeného ovoce je třeba zpracovat 7-10 kg čerstvého ovoce. Takové ovoce je pak samozřejmě bez konzervantů, barviv, umělých aroma a bez přidání cukru. Neobsahuje ani lepek, je křupavé a aromatické.
Na své si přijdou i příznivci tzv. živé – raw stravy, protože tato technologie splňuje požadavky pro stravování vitariánů. Během procesu sušení teplota rozhodně nepřekročí 42 °C, její hodnoty se spíše vydávají zcela opačným směrem.
Může lyofilizované ovoce nahradit vitamíny v tabletách?
Ano, obsahuje totiž živiny v přírodní formě. Je vhodné pro vegany, celiaky.
Země původu (může se lišit podle období sklizně)
- Jahody (Čína)
- Maliny (Německo)
- Mango (Čína)
- Broskve (Čína)
- Banány (Čína)
- Višně (Německo)
- Ananas (Čína)
- Ostružiny (Polsko / Německo)
- Černý rybíz (Německo)
- Meruňky (Srbsko)
- Švestky (Srbsko)
- Mix - Jahoda, Banán, Borůvka (Česká republika)
- Mix - Jahoda, Malina, Mango (Česká republika)
- Mix - Ananas, Banán, Physalis (mochyně) (Česká republika)
Nutriční hodnoty VitaCup na 100 g výrobku
Energie | Tuky / z toho nasyc. mastné kys. | Sacharidy / z toho cukry | Bílkoviny | Sůl | |
Ananas | 1500 kJ | 1 g | 80 g | 3 g | 0 g |
Banány | 1400 kJ | 1 g | 74 g | 4 g | 0 g |
Broskve | 1360 kJ | 1 g | 68 g | 6 g | 0 g |
Jahody | 1229 kJ | 4 g | 51 g | 7 g | 0 g |
Maliny | 900 kJ 214 kcal | 2 g 0,1 g | 30 g 30 g | 9 g | 0 g |
Mango | 1640 kJ 393 kcal | 1 g 0 g | 84 g 78 g | 5 g | 0 g |
Meruňky | 1608 kJ 383 kcal | 0,6 g 0,2 g | 87 g 60 g | 6 g | 0 g |
Višně | 1466 kJ 348 kcal | 3 g 1 g | 63 g 63 g | 6 g | 0 g |
Ostružiny | 1383 kJ 330 kcal | 2,6 g 0,5 g | 56 g 40 g | 5 g | 0 g |
Černý rybíz | 1152 kJ 275 kcal | 1,1 g 0,1 g | 32 g 32 g | 6 g | 0 g |
Švestky | 1618 kL 385 kcal | 0,6 g 0,2 g | 90 g 60 g | 4 g | 0 g |
Mix Banán, Jahoda, Borůvka | 1360 kJ 323 kcal | 2,6 g 0,3 g | 63 g 54 g | 6 g | 0 g |
Mix Jahoda, Malina, Mango | 1256 kJ 299 kcal | 2 g 0,1 g | 55 g 53 g | 7 g | 0 g |
Mix Ananas, Banán, Physalis (mochyně) | 1477 kJ | 4 g 1 g | 66 g 63 g | 11 g | 0 g |
Skladování
Skladujte v suchu a chladu. Obal vždy dobře uzavřete.