Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 1 000 Kč a máte dopravu ZDARMA
Platba kartou / dopravci
 

 

Jsme na Facebooku

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Účinné složky
  4. Betaglukany (beta-glukany)
28.12.2017

Betaglukany (beta-glukany)

Betaglukan např. dokáže necíleně stimulovat lidskou imunitu. Potvrzují to seriózní výzkumy a klinické studie. Beta-glukany najdeme například v řadě běžných potravin. Na naše zdraví mají celou řadu pozitivních vlivů. Zdrojem přírodních beta-glukanů jsou kvasnice, houby (hlíva ústřičná, shi-take, mai-take) a obilniny (oves, ječmen). Část potřebných beta-glukanů člověk přijímá v potravě (například ve slupce jablka).

Beta-glukany jsou polysacharidy, lineární homopolymery glukózy s (1-3)-β–D–glykosidickou vazbou. Mohou však obsahovat i postranní řetězce s (1-6)-β–D-glykosidickými vazbami.

Jsou součástí vlákniny, tedy prebiotik. Patří k sacharidům, které trávicí enzymy tenkého střeva nedokážou strávit. Rozštěpit je umí teprve bakterie žijící v tlustém střevě. Díky těmto vlastnostem vytvářejí v trávicím traktu živnou půdu pro probiotické bakterie, které pomáhají udržovat v dobré kondici střevní mikroflóru. Podílí se také na ochraně střevní stěny a jsou tak dobrou prevencí proti rakovině tlustého střeva i konečníku. Vážou na sebe žlučové kyseliny. Ty pak nemohou rozpouštět tuky, které se v tenkém střevě míň vstřebávají do organismu, společně s těmito kyselinami. Smlsnou si na nich až bakterie v tlustém střevě. Ztrátu žlučových kyselin nahrazuje organismus na úkor cholesterolu v krvi, takže ho může snižovat. Pomáhají také stabilizovat krevní cukr tím, že zpomalují jeho vstřebávání. Podobným způsobem na sebe váží i různé toxické látky.

Podstatnou složkou buněčného organismu jsou právě glukany, které mu dodávají nezbytnou energii. To platí především u buněk zajišťujících obranyschopnost organismu. Mají-li tyto buňky dostatečné množství glukanů, jsou živější, odolnější vůči infekcím, rychleji se množí. Jejich účinky ocení každý, kdo nežije zrovna zdravým způsobem života a nestará se příliš o principy zdravé výživy, je pod neustálým fyzickým nebo emocionálním stresem.

Betaglukany obsahuje český produkt Euniké Green v mikronizované formě. Mají tak maximální vstřebatelnost v organismu.

Beta-glukany zvyšují zároveň výkonnost imunitního systému. Působí na něj jako antigeny, tedy látky vyvolávající určitou imunitní reakci. Stimulují například makrofágy. Ty tvoří první linii obrany našeho imunitního systému a hrají důležitou roli i při odstraňování poškozených nebo odumřelých buněk.

Vědci také prokázali, že betaglukany zlepšují hojení ran pacientů po operacích a pomáhají zlepšit stav organismu po ozařování nebo chemoterapii. V současné době je testují při léčbě rakoviny zažívacího traktu, plic i žaludku a při léčbě neurologických nádorů. Používají je souběžně s nejmodernějšími biologickými léky. Zatím s velmi slibnými výsledky.

Většina beta–glukanů je považována za nestravitelné polysacharidy, které mohou být jen zčásti fermentovány střevní mikroflórou. Po perorálním podání rychle procházejí žaludkem a tenkým střevem do tlustého střeva a přes relativně nízkou systémovou koncentraci působí na imunitní systém. Toto působení je velmi důležité, protože se postupně ukazuje, že nás náš imunitní systém nejen chrání proti infekcím, ale hlavním cílem je rozpoznat, co je uvnitř našeho těla CIZÍ a co je VLASTNÍ. A cizím se mohou stát i buňky našeho vlastního těla, pokud se na nich vyskytly nějaké omyly, mutace a nežádoucí změny, nebo byly buňky třeba rozdrceny při traumatu – autonehodě, úrazu nebo se prostě jen řízneme. To je nesmírně důležité a ve vyšším věku asi úplně TO NEJDŮLEŽITĚJŠÍ.

Mezi odborníky se vedou spory, jsou-li účinnější betaglukany z kvasnic, z hub, anebo z extraktů hlívy, šitake, outlovky, případně lesklokorky. Jednoznačné závěry zatím neexistují. Mnohé napoví i výzkumný projekt, na kterém v současné době pracují vědci ve Výzkumném ústavu potravinářském v Praze.

Beta-glukany nejsou jen v houbách a v kvasinkách, ale i v obilninách. Například polysacharidové molekuly extrahované z buněčné stěny hub hiratake a shitake jsou hojně používány v japonské medicíně.  Zvýšené množství jich obsahuje například oves a ječmen (zejména jeho nové bezpluché odrůdy). Hodně jich je rovněž v kvasnicích určených pro pečení nebo pro výrobu piva a v dalších druzích potravin. Problém je například v tom, že jsme se při průmyslovém zpracování potravin, třeba při vymílání bílé mouky, zbavili těch částí, které je normálně obsahují. A teď, když nám chybí, máme potřebu je zpátky doplňovat. Třeba ve formě potravinových doplňků. Ale vlastně jde jen o daň za to, že jsme se odchýlili od přirozené stravy.

Kdy bychom měli Beta-glukany užívat?

Přípravky obsahující Beta-glukany jsou určeny hlavně střední a starší generaci k předcházení infekčních onemocnění (virových, bakteriálních i kvasinkových), je možné jej užívat i v průběhu onemocnění, kdy by měly být sníženy příznaky infekce a také v době rekonvalescence, která poté bývá značně zkrácena. Pomáhají také hodně po traumatech – zlomeninách, pohmožděninách, při řezných ranách apod. Měl by se projevit synergický účinek jednotlivých složek ve zvýšení duševní i fyzické kondice a snáze tak odolávat zátěži infekcí.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Naše přednosti
  • dopravné nad 1000,- Kč ZDARMA
  • sortiment skladujeme v optimální teplotě
  • díky napojení na výrobce máme zboží vždy čerstvé
  • v extrémním počasí zásilky nezasíláme, hlídáme kvalitu
  • zasíláme po celé EU
  • většinu produktů sami používáme
  • svou práci máme rádi a zákazníků si vážíme
Všechna práva vyhrazena SHOPEEK.cz
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.