- Štítky blogu
- tropokolagen
- živý kolagen
- Powerful Worker
- Alternativní řešení zdravotních problémů
- kolagen
- hydrát kolagenu
- Absolute Power
- Inventia
- chlorella sp
- Euniké Pink Grape
- třeboňská chlorella
- kolostrum
- Účinné složky
- Deparim
- chlorella
- Nuskin
- česká chlorella
- Euniké Grey
- omlazení
- galvanická žehlička
- Larens
- Euniké Scarlet
- Euniké Yellow
- Euniké Blue
- Euniké Magenta
- Biopeptide Complex
- Euniké Red
- colostrum
- Euniké Silver
- imunita
- Kloubní aparát
- powerful worker
- rybí peptidy
- galvanic spa
- Vitamin C
- Queen Euniké
- organický vitamin C
- Tropokolagen
- česká řasa
- pleť
- pohybový aparát
- regenerace pokožky
- Nutrivi vitamin C
- Queen Kid
- Vitamin B5
- rýma
- Imunoglobuliny
- IgG
- Detox

- Úvod
- Blog
- Zajímavosti
- Chlorella SP - extra třída z Třeboně
Chlorella SP - extra třída z Třeboně
Sladkovodní jednobuněčná řasa Chlorella SP dokáže takové kousky, které byste u jiné chlorelly těžko hledali. Zelený pudr pěstovaný v Třeboni je speciálně upraven dezintegrací, díky které předvede vše, co umí.
Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Chlorella SP je speciálně upravený kmen chlorelly, který se pěstuje v Třeboni.Proč je Třeboň lepší než největší výrobci z Asie a Japonska?
Třeboňská technologie pěstování se výrazně liší. V Číně a Thajsku (Taiwan) se chlorella pěstuje v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích. V Japonsku se pěstuje heterotrofní fermentací. V obou případech není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely. Proto je na našeh trhu nepřeberné množství chlorell, jejichž původ je právě z Asie. Dokonce byla prokázána i kontaminace sinicemi, což dokazuje dokument pro SZÚ, který dodal MBÚ Třeboň.
V této prezentaci se mimo jiné dozvíte, že 1/3 výrobců neuvádí původ či složení. 1/2 výrobců má surovinu kontaminovánu sinicí Spirulina (dokonce 60% biomasy) a 1/6 výrobců má diametrální rozdíl výživového složení. U suroviny z Taiwanu dokument poznamenává, že sice má uvedeno složení, ale nemusí souhlasit a dezintegrace je neúplná.
Oproti tomu v Mikrobiologickém centru v Třeboni, které je pod záštitou Akademie věd provozováno již několik let, se způsob pěstování a následné zpracování výrazně liší.
Pěstování
Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého. Chlorella SP využívá unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinách v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.Čištění
Poté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují. Chlorella SP se čistí výhradně proplachem čistou vodou.
Bez dezintegrace se účinek u sebelepší suroviny nedostaví.
V USA je nedezintegrovaná či špatně dezintegrovaná chlorella zakázána!
Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje - opět jde o dovoz z Asie.Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.
Vlastní dezintegrační technologii používají akademičtí pracovníci v Třeboni.
Česká technologie dezintegrace dosahuje dokonce údajně srovnatelné využitelnosti jako Dyno Mill, což je výsledek skutečně úctyhodný a dá se říci, že pracoviště v Třeboni tímto krokem stojí skutečně kvalitou dezintegrace vedle takových gigantů, jakými je například VEDAN.
Sušení
Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.
Kvalitní chlorella je tedy taková, která se pěstuje v ekologicky vyhovujícím prostředí a k jejímuž zpracování se používají metody uchovávající její, pro lidské zdraví důležité složky. Aby byly tyto dostupné, musí být správným způsobem dezintegrována. Obsah těchto důležitých složek ve finálních produktech samozřejmě klesá s množstvím přidaných aditiv, jako jsou pojiva a barviva.