Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
0 ks
za 0,00 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 2 000,00 Kč a máte dopravu do výdejních míst Zásilkovny ZDARMA
Blog
Nový doplněk stravy pro pohybový aparát Physio Sport Peptide Complex v rozpustném prášku
11.10.2021 Zajímavosti
Nový doplněk stravy pro pohybový aparát Physio Sport Peptide Complex v rozpustném prášku
Nový doplněk stravy vznikal v laboratořích Nutrivi více než rok. Osahuje až 650 mg lyofilizovaného rybího kolagenu. Základem přípravku jsou peptidy ry... číst celé
Pro muže nejen pod stromeček Larens Revital Men Face Gel
15.07.2021 Tipy a rady
Pro muže nejen pod stromeček Larens Revital Men Face Gel
Kdy poznáte, že muž potřebuje kosmetickou péči? Když vám začnou mizet přípravky v koupelně :-) Chce to ale vybrat vhodný přípravek. číst celé
Zobrazit všechny články

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Zajímavosti
  4. Chlorella SP - extra třída z Třeboně
14.12.2017
Zajímavosti

Chlorella SP - extra třída z Třeboně

Sladkovodní jednobuněčná řasa Chlorella SP dokáže takové kousky, které byste u jiné chlorelly těžko hledali. Zelený pudr pěstovaný v Třeboni je speciálně upraven dezintegrací, díky které předvede vše, co umí.

Z hlediska obsahu cizorodých látek jsou pěstované mikrořasy lepší než suchozemské rostliny, protože neobsahují žádná rezidua z půdy, a také proto, že jejich kultivace se dá v řízené akvakultuře daleko lépe kontrolovat. Chlorella SP je speciálně upravený kmen chlorelly, který se pěstuje v Třeboni.

Proč je Třeboň lepší než největší výrobci z Asie a Japonska?
Třeboňská technologie pěstování se výrazně liší. V Číně a Thajsku (Taiwan) se chlorella pěstuje v míchaných náhonech nebo hlubokých nádržích. V Japonsku se pěstuje heterotrofní fermentací. V obou případech není možné dosáhnout takového obsahu bioaktivních látek a kvality biomasy. Biomasa se pak používá především pro potravinářské a krmivářské účely. Proto je na našeh trhu nepřeberné množství chlorell, jejichž původ je právě z Asie. Dokonce byla prokázána i kontaminace sinicemi, což dokazuje dokument pro SZÚ, který dodal MBÚ Třeboň.

V této prezentaci se mimo jiné dozvíte, že 1/3 výrobců neuvádí původ či složení. 1/2 výrobců má surovinu kontaminovánu sinicí Spirulina (dokonce 60% biomasy) a 1/6 výrobců má diametrální rozdíl výživového složení. U suroviny z Taiwanu dokument poznamenává, že sice má uvedeno složení, ale nemusí souhlasit a dezintegrace je neúplná.

Oproti tomu v Mikrobiologickém centru v Třeboni, které je pod záštitou Akademie věd provozováno již několik let, se způsob pěstování a následné zpracování výrazně liší.

Pěstování
Běžná chlorella se pěstuje v kruhových nebo oválných bazénech za stálého promíchávání a přidávání oxidu uhličitého. Chlorella SP využívá unikátní technologie pěstování na nakloněných plošinách v Mikrobiologickém ústavu v Třeboni.

Čištění
Poté, co řasa dostatečně naroste, se biomasa sklidí a nastupuje další, pro kvalitu finálního produktu důležitá fáze - čištění a zahuštění této suspenze. Kvalitní výrobci využívají proplachování čistou vodou a následné odstřeďování. Je známé i užití chemických postupů, ale ty kvalitu řasy negativně ovlivňují. Chlorella SP se čistí výhradně proplachem čistou vodou.

Bez dezintegrace se účinek u sebelepší suroviny nedostaví.
V USA je nedezintegrovaná či špatně dezintegrovaná chlorella zakázána!

Pojem dezintegrace je na první pohled užíván mezi výrobci i prodejci skoro jako jakési zaklínadlo. Jde však vskutku o stěžejní moment, který určuje míru využitelnosti řasy pro člověka. Správnou dezintegrací se narušuje pevný obal buňky tak, aby zůstal zachován její vnitřní cenný obsah a přitom se k němu lidský organizmus působením trávících šťáv dostal a mohl ho využít. Dezintegrací se snižuje i abrazivnost tohoto obalu na cestě naší trávící a vylučovací soustavou. Během posledních 50-let byly vyzkoušeny a používány různé metody dezintegrace buněčných stěn chlorelly. U metod chemických anebo za působení tlaku a tepla dochází buď k nedostatečnému narušení stěn nebo naopak k jejich totální destrukci a tedy vylití obsahu, a jednak k poškození samotného obsahu. I takto upravená řasa se na trhu objevuje - opět jde o dovoz z Asie.

Za současný vrchol v dezintegračních technologiích se považuje dezintegrace pomocí zařízení Dyno Mill. Pro zajímavost - toto zařízení díky kvalitní dezintegraci plně otevřelo pro chlorellu trh v USA v 70. letech minulého století. Používání nedezintegrované, resp. nekvalitně dezintegrované řasy tam není povoleno.

Vlastní dezintegrační technologii používají akademičtí pracovníci v Třeboni.
Česká technologie dezintegrace dosahuje dokonce údajně srovnatelné využitelnosti jako Dyno Mill, což je výsledek skutečně úctyhodný a dá se říci, že pracoviště v Třeboni tímto krokem stojí skutečně kvalitou dezintegrace vedle takových gigantů, jakými je například VEDAN.

Sušení
Poslední fází úpravy chlorelly je sušení dezintegrované masy v rozprašovací sušárně. I zde je potřeba použít vhodnou technologii, aby nedošlo k snížení kvality obsažených látek, například nadměrným působením tepla. Sušení proto musí být velice rychlé a přitom co nejméně drastické.

Kvalitní chlorella je tedy taková, která se pěstuje v ekologicky vyhovujícím prostředí a k jejímuž zpracování se používají metody uchovávající její, pro lidské zdraví důležité složky. Aby byly tyto dostupné, musí být správným způsobem dezintegrována. Obsah těchto důležitých složek ve finálních produktech samozřejmě klesá s množstvím přidaných aditiv, jako jsou pojiva a barviva.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Naše přednosti
  • dopravné nad 2000,- Kč ZDARMA
  • sortiment skladujeme v optimální teplotě
  • díky napojení na výrobce máme zboží vždy čerstvé
  • v extrémním počasí zásilky nezasíláme, hlídáme kvalitu
  • zasíláme po celé EU
  • většinu produktů sami používáme
  • svou práci máme rádi a zákazníků si vážíme
Všechna práva vyhrazena SHOPEEK.cz
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.