Blog
Na akné se živým kolagenem
19.02.2022 Tipy a rady
Na akné se živým kolagenem
Nebojíme se odpovědět, že tropokolagen je tak dokonalým bojovníkem proti akné, že budete žasnout. Chce to jen vydržet první měsíc. číst celé
Nově nabízíme výběrovou kávu
15.02.2022 Zajímavosti
Nově nabízíme výběrovou kávu
Pokud si rádi vychutnáte šálek dobré kávy, určitě jste se už setkali s označením výběrová káva (nebo anglicky specialty coffee). Víte, co tento pojem ... číst celé
Zobrazit všechny články

 

Mangan

Mangan přispívá k udržení normálního stavu kostí, normální tvorbě pojivových tkání a ochraně buněk před oxidativním stresem.

Přítomnost malých množství manganu v organizmu a jeho pravidelný přísun v potravě je nezbytný pro jeho správnou funkci. Dlouhodobý nedostatek manganu v potravě vede především k problémům v cévním systému, protože dochází k nežádoucím změnám v metabolizmu cholesterolu a jeho zvýšenému ukládání na cévní stěnu. Tento jev v dlouhodobém měřítku značně zvyšuje riziko vzniku  kardiovaskulárních chorob.

Mangan je důležitý i pro správný metabolismus cukrů a jeho nedostatek může vést k nebezpečí onemocnění cukrovkou (diabetes mellitus).

Hlavními přirozenými zdroji manganu v potravě je rostlinná strava jako obilniny, hrášek, olivy, borůvky, špenát a ořechy.

Mangan najdete v těchto produktech.

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Štítky