![]() ![]() ![]() |
![]() | ![]() | ![]() | ![]() |
- Úvod
- Blog
- Zajímavosti
- Mikronizace zlepšuje vstřebatelnost doplňků stravy i léčiv
Mikronizace zlepšuje vstřebatelnost doplňků stravy i léčiv
Pokud někde uvidíte na nějakém doplňku stravy či léku tohle logo, určitě neváhejte po něm šáhnout. Jeho úček totiž bude mnohonásobně vyšší než u jiného.
Biologická dostupnost léčiv a přírodních látek nebývá často dostatečně vysoká. Navíc se u každého jednotlivce může pro stejnou látku pohybovat v určitých mezích. U každého z nás tedy není vždy naprosto stejná. Není tedy zcela rozhodující, kolik potravy, léčiva nebo potravního doplňku bylo podáno, ale kolik z toho dokáže tělo využít.
Existuje řada způsobů, jak zvýšit u léčiv, přírodních látek, vitamínů a minerálních látek biologickou dostupnost (rozdrobněním, úpravou rozpustnosti, úpravou hydrofility/hydrofobity, přípravou komplexů, chelátů, lipozomů aj.) Velmi zajímavá je tzv. suchá mikronizace.
Mikronizace je šetrná fyzikální metoda. Původní částice látky jsou rozdrobeny a zmenšeny až na velikost několika mikrometrů, čímž látka mnohonásobně zvětší svůj povrch. Důsledkem je zvýšení její rozpustnosti a vstřebávání látek do organismu. Tím dochází k výrazně zlepšené biologické účinnosti, stabilitě a jsou vytvořeny podmínky pro rychlý účinek. Úprava umožňuje snížit dávkování a tím i případné zvýšené zatížení trávicího traktu nebo až nežádoucí vedlejší účinky. Přípravky označené logem Mikronizace tedy upozorňují na zvýšenou biologickou dostupnost. Od Ministerstva průmyslu a obchodu ČR obdržela tato metoda ohodnocení „Inovace roku 2001“.
Mikronizováno nemusí být jen léčivo, ale i potravinové doplňky a zelené potraviny. Mikronizované doplňky stravy nabízí česká značka Queen Euniké.