Blog
Na akné se živým kolagenem
19.02.2022 Tipy a rady
Na akné se živým kolagenem
Nebojíme se odpovědět, že tropokolagen je tak dokonalým bojovníkem proti akné, že budete žasnout. Chce to jen vydržet první měsíc. číst celé
Nově nabízíme výběrovou kávu
15.02.2022 Zajímavosti
Nově nabízíme výběrovou kávu
Pokud si rádi vychutnáte šálek dobré kávy, určitě jste se už setkali s označením výběrová káva (nebo anglicky specialty coffee). Víte, co tento pojem ... číst celé
Zobrazit všechny články

 

  1. Úvod
  2. Blog
  3. Zajímavosti
  4. Co jsou probiotika a co prebiotika?
28.06.2018
Zajímavosti

Co jsou probiotika a co prebiotika?

Laktobacily, prebotika a probiotika. Mluví se o nich, každý po nichtouží, ale málokdo ví, co to vlastně je. Důležité je, že to je pro všechny zdravé :)

Co jsou probiotika?

Živé bakterie přirozeně se vyskytující v mléce, zakysaných mléčných výrobcích, jogurtech, nepasterovaných sýrech a mléčných nápojích. Dále se vyskytují v pivovarnických kvasnicích a např. i v kyselém zelí. Pro zajímavost můžeme uvést, že lidské tělo obsahuje 10x více bakterií než vlastních buněk a váha probiotických bakterií v lidském organismu dosahuje neuvěřitelných 1,5 kg. Probiotické bakterie se v organismu vyskytují ve střevech, žaludku, dýchacích a močových cestách, ale
také v pokožce.

V lidském těle mají probiotika následující funkce:

  • produkují kyselinu mléčnou a organické kyseliny, tvoří baktericidní a bakteriostatické látky, což vede k ochraně před choroboplodnými bakteriemi typu Salmonella, Helicobacterie, Candida apod.
  • zpracovávají potravu a rozkládají nebezpečné látky, díky čemuž ochraňují organismus před záněty, vředovými chorobami i nádorovým onemocněním
  • díky tvorbě kyselého prostředí upravují pH a tím dochází k ničení patogenních organismů
  • posilují imunitu a snižují hladinu cholesterolu v krvi

Správné funkci probiotik v lidském těle škodí alkohol, silné infekce, stres, antibiotika, cytostatika a nesprávné stravování.

Co jsou prebiotika?

Nestravitelná složka potravin, která je zdrojem energie pro probiotické bakterie a podporuje jejich růst a množení. Zároveň zabraňuje růstu a množení choroboplodných mikroorganismů. Pozitivně ovlivňuje rovnováhu střevní mikroflóry a zabraňuje problémům s trávením. Nejčastěji používané prebiotikum je INULÍN, přírodní látka získávaná z kořene čekanky.

Správné prebiotické prostředí dokáže ve střevech zajistit také česká dezintegrovaná Chlorella sp, kterou najdete v produktech české firmy Queen Euniké.

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli